posted on by

Icoana pictata pe lemn

Icoanele pictate ale lui Alexandru…

Am o multime de prieteni talentati, asa ca m-am gandit sa le dedic o sectiune separata. Toti cei despre care am sa vorbesc din cand in cand, sunt oameni deosebiti, oameni care pun multa pasiune in tot ce fac, oameni care se redescopera tot timpul, oameni pentru care cuvantul “blazare” nu se va aplica vreodata.:)
Pentru ca este duminica, zi sfanta pentru credinciosi, m-am gandit sa incep cu icoanele pictate realizate de un prieten talentat, Alexandru Ioan Chiru.
Alex este de profesie avocat, dar are o multime de hobby-uri: radioamatorismul, de peste 20 de ani, fotograf pasionat, iar mai nou si-a descoperit alta pasiune, icoanele pictate pe lemn.
Le-am vazut pe facebook si am fost curioasa sa le vad si in realitate.
Pozele de mai jos le-am facut in salonul meu de machiaj, dar tot n-am reusit sa redau frumusetea acestor icoane.
Sincer, am fost uimita cand le-am vazut, nici pozele postate pe fb de Alex nu le pun in valoare culorile sau delicatetea picturii; probabil ca pentru unele lucruri “ochiul” mecanic al apartului foto este prea rece…
Incep cu “Maica Domnului de la Kazan” ( zisa si Kazanskaya) probabil cea mai celebra icoana din Rusia. Se spune ca pana la revolutia bolsevica existau peste 10 milioane de exemplare in diferite variante, dar specificul este ca se vede doar o mana, cea a Mantuitorului care binecuvanteaza. Se pare ca ar fi singurul tip de icoana ortodoxa de acest fel.
Acest gen de icoana este cel mai pretios dar de nunta dat miresei in Rusia.
Superba icoana de mai jos este realizata pe lemn de tei, cu dimensiunile 30 x 42 cm (format A3), pictata in acrilic. Alexandru a folosit atat foita de aur de 22k, cat si aur lichid.

Icoana pictata pe blat de tei Icoana pictata pe blat de tei, “Maica Domnului de la Kazan” , una dintre cele mai iubite icoane in Rusia

“Maica Domnului de la Kazan”, icoana pictata Pentru realizarea icoanei s-a folosit foita de aur de 22k si aur lichid

Sf. Ierarh Alexandru

O alta icoana deosebita, este cea care-l reprezinta pe Sf.Ierarh Alexandru, o icoana de 20×30 cm, pictata in acrilic, pe suport de tei, la care S-a folosit foita aur de 22k.
In timpul vietii Sf. Ierarh Alexandru fost participant la Primul Sinod Ecumenic, in anul 325 la Niceea, in locul Patriarhului Mitrofan.
A fost urmatorul patriarh al Constantinopolului pastorind Biserica in pace multi ani, pana la batranete.

Icoana pictata pe suport de tei Icoana Sf.Ierarh Alexandru, pictata pe suport de tei, cu foita de aur de 22k.

“Botezul Domnului” pictata in acrilic pe lemn de tei 16×23 cm, cu foita de aur 22k.
Iisus este botezat de Ioan in raul Iordanului…
“Pogorîndu-Se Duhul Sfînt ca un porumbel spre Domnul nostru Iisus Hristos, s-a auzit un glas din cer, zicînd: Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit. Aceluia deci, se cuvine mărirea şi stăpînirea, în vecii vecilor. Amin.”

Icoana pictata pe lemn de tei Icoana “Botezul Domnului” , pictata in acrilic pe lemn de tei cu foita de aur de 22k

Icoana de mai jos, cu Sf.Muc.Lucia,este o icoana draga sufletului meu, pentru ca bunicii mele din partea tatalui i se spunea Maicaluc (bunicul meu a fost preot).
Icoana este realizata tot cu aur de 22k si are dim: 22x15cm.
Sf.Muc.Lucia este printre singurii sfinti celebrati in aceeasi zi sin Biserica Ortodoxa cat si Biserica Romano-Catolica.
Alexandru mi-a spus povestea Sf.Muc.Lucia:
“Sfanta Mucenica Lucia fecioara s-a nascut si a crescut in orasul sicilian Siracuza. La data martiriului sau, Lucia era logodita, insa continua sa fie fecioara. Pashasie, conducatorul orasului Siracuza, porunci ca Lucia sa fie dusa la un local de desfrau spre a fi necinstita de cat mai multi barbati stricati. Dar niciunul dintre barbatii desfranati, care au navalit asupra ei, nu au putut s-o miste din locul in care statea ea ca o stanca. S-a hotarat, apoi, ca Lucia sa fie arsa de vie, chiar in locul in care se afla, proptita de un zid. Insa printr-o noua putere dumnezeiasca ramase neatinsa de focul mistuitor. Dupa alte cateva suplicii, in urma carora ramanea tot teafara, schingiuitorii, executand ordinul scelerat al lui Pashasie, i-au taiat capul.”

Icoana pictata pe blat de tei, cu foita de aur de 22k Icoana Sf.Muc.Lucia cu foita de aur de 22k

Ultima icoana este o copie dupa icoana “Ecce Homo” realizata de schimonahul Irineu Protcenco la Manastirea Sihastria.
Este pictata in acrilic pe un format A4 (la o scara mult mai mica decat originalul).
Nu am apucat s-o vad inca in realitate, am luat poza de pe id-ul de facebook al lui Alexandru.
Ca si celelalte icoane sunt sigura ca este mult mai frumoasa in realitate, abia astept s-o vad!

Icoana pictata pe blat de tei, cu aur lichid Copie dupa icoana “Ecce Homo” realizata de schimonahul Irineu Protcenco la Manastirea Sihastria

Atat pentru astazi, o duminica minunata voua, dragi prieteni :*
Miruna Dana

Facebook comments :)

comments